top of page
male psori.jpg

yleiset
Hiuspohjan ongelmat

hilse

Hilse on yksi yleisimmistä hiuspohjan ongelmista, jopa 65 prosenttia ihmisistä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmilla ongelma on toistuva. Hilseen aiheuttaja on useimmiten malassezia-hiivasienen liikakasvu päänahassa, joka ärsyttää ihoa niin että ärtynyt iho alkaa tuottaa uusia ihosoluja liian nopealla tahdilla. Hilseilyn taustalla voi olla monia syitä, mutta yhteistä kaikille hilsetyypeille on häiritsevä, päänahasta variseva hilse sekä kutina. Kun hilseen oireena ovat vaalea ja näkyvä hilse, kuiva päänahka sekä mahdollinen kutina, niin kyse on kuivasta hilseestä. Jos hilseilevä päänahka rasvoittuu helposti ja hilsehiutaleet kertyvät kellertäviksi kasaumiksi on kyseessä on rasvainen hilse.

2

Hiuspohjan kutina

Hiuspohjan kutina, kihelmöinti, kireyden tunne, kuumotus sekä arkuus ovat yleisiä ongelmia. Ranskalaistutkimuksen mukaan 41 prosenttia miehistä ja 47 prosenttia naisista kokee omaavansa herkän päänahan. Herkistymisen voi laukaista monet tekijät, kuten hajustetut ja väriaineita sisältävät hiustenhoitotuotteet sekä tuotteiden sisältämät kemikaalit: kuten silikonit, sulfaatit ja helmiäiset. Myös liian harvat pesuvälit, riittämätön huuhtelu pesun jälkeen, säätilan vaihtelut, kuiva sisäilma, stressi sekä kemialliset käsittelyt saattavat olla ärsytyksen aiheuttajia.

3

Rasvainen hiuspohja

Rasvoittuva hiuspohja on yleinen vaiva. Noin kolmasosalla suomalaisista talia erittyy liikaa. Bakteerit ja hiivat muuttavat talin juoksevampaan muotoon ja hiukset rasvoittuvat nopeasti. Rasvaisuus saa hiukset näyttämään tahmaisilta ja lattealta. Rasvainen hiuspohja vaatii tihennetyn hiustenpesun ja shampoon joka pesee talin tehokkaasti pois. Tässäkin tapauksessa yleinen virhe on venyttää pesuvälejä. Toisin kuin luullaan tiheämpi pesu ei lisää rasvoittumista vaan oikealla shampoolla talin eritys saadaan vähenemään sekä hiuspohja tasapainottumaan.

4

psoriasis

Psoriasis aiheuttaa voimakasta hilseilyä ja karstaisuutta päänahassa. Iho hilseilee ja hilseen alla on punoittavia läiskiä. Tavallisesti iho oireilee muuallakin kuin päänahassa. Psoriasis on yleinen ongelma, arvioidaan että noin 3% väestöstä kärsii siitä. Hiuspohjassa psoriasis voi esiintyä mietona muotona pieninä läiskinä, mutta se saattaa oirehtia myös suurina punoittavina ja hilseilevinä alueina, joissa saattaa esiintyä myös hiustenlähtöä. Psoriasiksen aiheuttajaa ei tunneta varmuudella. Aiheuttajan epäillään olevan autoimmunologinen reaktio.

5

ekseema

Ekseema on tulehduksellinen ihotauti, joka ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä, rauhoittuu lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi pahentua uudelleen aikuisiässä. Murrosikäisillä ja aikuisilla se oireilee useimmin pään alueella ja ylävartalolla. Suurin osa hiuspohjan ihomuutoksista on raapimisen aiheuttamaa ihon pintakerroksen paksuuntumaa, rupia ja pieniä haavoja. Usein mukana on stafylokokkien ja muiden märkäbakteerien aiheuttamaa kroonista infektiota.

6

seborrooinen ekseema

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on yleinen ongelma, jota esiintyy 15-20%:lla väestöstä. Joka kolmannella suomalaisella on rasvainen iho, miehillä useimmin kuin naisilla. Eräät ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit ja rasvahiivat pilkkovat talia. Tali härskiintyy, ja härski tali ärsyttää ihoa. Ärsytys tuntuu kutinana sekä kirvelynä, iho alkaa punoittaa ja hilseillä. Tali-ihottumasta kärsivä iho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja kuiva.

Hiuspohjan ongelmien hoito

Yleinen virhe on harventaa hiusten pesuvälejä, kun hiuspohjan ongelmia ilmaantuu. Hiuspohja on iso ihoalue ja se erittää jo vuorokaudessa n. teelusikallisen verran öljyä sekä hikeä. Pesemättömään hiuspohjaan kertyy siis todella nopeasti toksiineja, öljyjä, kuolleita ihosoluja ja likaa sekä muotoilutuotteiden jäämiä.

Jos hiuspohjassa on ongelmia ja epätasapainotiloja suositellaan pesuvälien tihentämistä. Hiuspohjaa voi pestä jopa päivittäin, kunhan shampoo on oikeanlainen.

Vaikeissa hiuspohjan ongelmissa käytetään Triple Action Scalp Therapy Shampoota, joka on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Aktiivisten ainesosiensa ansiosta shampoo lievittää ihoärsytyksiä, rauhoittaa hilseilevää hiuspohjaa ja auttaa vähentämään karstan muodostumista. Se myös syväpuhdistaa ja avaa hiusjuuret. Sopii erityisesti hiustenlähdöstä kärsiville henkilöille. Shampoo lievittää ja ennaltaehkäisee ekseeman ja psoriasiksen oireita.

Lievemmissä hiuspohjan ongelmissa (hilse, kutina, ärtyisyys, kuivuus, herkkyys) voidaan käyttää R&B Antioksidant Shampoota. Se myös rauhoittaa ja ehkäisee kutinaa ja ärtyneisyyttä.

triangle shapes.png
banner.jpg
bottom of page