top of page

DHT ja hiustenlähtö

DHT.png

Miksi jotkut miehet alkavat menettää hiuksiaan 30-vuotiaina, toiset 50-vuotiaana ja jotkut eivät lainkaan? Yleensä kysymyksen ytimessä on perinnöllisyys ja hormonit, tarkemmin sanottuna, DHT.

Lyhenne DHT nähdään usein hiustenlähtöön liittyvissä keskusteluissa ja artikkeleissa, mutta mikä se oikeastaan ​​on?

 

DHT, eli dihydrotestosteroni on mieshormoni ja se liittyy oleellisesti perinnölliseen hiustenlähtöön (tunnetaan myös nimellä androgeeninen hiustenlähtö). Tämä koskee myös naisia, sillä naisilla on myös testosteronia, vaikkakin paljon alhaisemmilla tasoilla ja hiustenlähtömalli on erilainen. (yleensä tämä liittyy vaihdevuosiin, kun hormonitasapaino muuttuu).

TR2ver2.png

DHT on androgeeni (mieshormoni) aivan kuten testosteroni, vain paljon suuremmalla sitoutumisaffiniteetillä hiustupen reseptoreihin ja tästä syystä haitallisempi. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on geneettisiä tekijöitä androgeeniseen hiustenlähtöön, olet herkempi DHT:lle, mikä aiheuttaa nopeamman hiusten kutistumisprosessin (hiustuppi pienenee ja tuottaa pienempiä ja vaaleampia hiuksia).

 

Kun hiustuppi jää lepovaiheeseen pitkäksi aikaa, iho kasvaa hiustupen päälle (arpeutuminen), jolloin hiustuppi surkastuu jättäen alueen kaljuksi. Arpeutumisen jälkeen kasvua ei voi enää palauttaa, joten on tärkeää yrittää estää hiustenlähtö ennen arpeutumista.

shutterstock_646142308.jpg

Testosteroni pelkistyy voimakkaammaksi androgeeniksi, 5a-dihydrotestosteroniksi, entsyymin 5a-reduktaasi avulla. DHT ja testosteroni sitoutuvat hiustupen reseptoreihin aiheuttaen muutoksia hiusten kasvussa, mikä johtaa hiusten kutistumiseen.

Androgeenisen hiustenlähdön täydellistä mekanismia ei vielä tunneta täysin. Voimme kuitenkin ainakin vähentää testosteronin muuttumista DHT: ksi, mikä tapahtuu estämällä entsyymiä 5a-reduktaasi (DHT-salpaaja) sekä estää DHT:n sitoutumista hiustupen reseptoreihin.

Tämä voidaan tehdä lääkkeillä, mutta useasti tunnettujen sivuvaikutusten kanssa. Uskomme, että tarvitaan turvallisempia estäjiä kuin tällä hetkellä lisensoidut lääkkeet. Vuosien kokemuksella hiustenlähdöstä olemme kehittäneet luonnolliset TR2 ja TR3 hoitotiivisteet todistettujen tieteellisten tulosten avulla.

AdobeStock_528027080_edited_edited.png
Voiko perinnöllistä hiustenlähtöä estää?

Perinnöllistä hiustenlähtöä voi yleensä ehkäistä ja pysäyttää etenemästä. Jo surkastuneen hiuksen voi saada takaisin vahvaan kasvuun, mutta surkastunutta (kuollutta) hiustuppea ei voi enää uudelleen aktivoida. Tällöin iho kasvaa hiustupen päälle ja ainoa hoitomuoto on hiussiirre. Tämän vuoksi etenkin miesten (joilla hiustenlähtö alkaa useasti nuorempana ja nopeammin) pitäisi toimia hiustenlähtöä havaitessaan.

Amazon man female blue stripe.jpg
bottom of page